Sunday, November 15, 2009

Medical Supply

Internet has revolutionized every aspect of life, starting from the way we communicate to the way we shop. The trend of shopping online, though not very old, has been witnessing a tremendous increase in popularity ever since it started. More and more people learn about and prefer the use of Internet to buy the products they need. The reason to this preference revolves around the comfort, cost-effectiveness and availability of variety. Medical supplies have also made their way into the online shopping lists of many people. A good online medical store can make your purchase very convenient. Here are the reasons that made online shops selling medical items so much successful:

Secure Payment Methods

If you are buying a product on the Internet, you will probably never want that someone hacks into the wire and steals your credit card information. In order to prevent any such risk to their customers, online stores offer you very secure payment gateways. The whole information you enter on your computer is first encrypted. This encrypted information is then sent via the wire to the server where it is decrypted and your login is authenticated. A trespasser trying to steal it on the way won't be able to use the encrypted form. Professionals and companies that buy Medical supplies often have huge credit limits on their credit cards. Secure transactions are therefore very important for them.

Quality Assurance

Common buyers are tempted to doubt on the credibility of the products and services sold online. However, with experience they learn that online stores supply very good quality, most of the times even better than your local stores. There is a tough and constant competition between the online stores, and to get successful they must give consistently good quality to their customers. The only way they can inspire customer goodwill and get bigger orders is by delivering high-grade products. This is the reason the medical supplies available online are very reliable.

Discounted Rates

The price of products commonly depends on the competition. The more is the competition, the more are the chances that you will get the right price. On the Internet, the customer is free to browse through the different websites and compare the prices of the product he wants to buy. Online stores keep their prices reasonable so that the customer finds buying from them the best deal available. In order to attract large orders, online stores also offer substantial discounts on bulk purchases of medical supplies or other items.

If you need good quality medical supplies for your office or healthcare center, browse This is an online store offering a variety of healthcare supplies at very attractive prices.


Many people go through life worrying about what may happen next. The fear of the unknown is what gives people a lot of anxiety and makes them nervous of what the future has to hold. Obviously everyone is different and this is something that will not refer to everyone but it is certainly apparent for many people. A lot of people fear about their health and how it will be affected in the future. Will they get a serious condition? Will they suffer from arthritis when they get older? There are literally dozens of these questions. But there’s no point worrying too much about what may never happen and even if it does, there are solutions to help. Arthritis medications for instance can make a huge difference in reducing pain, which may be being suffered.

Although no one really knows what causes arthritis, there are many studies going on all the time to find out more about the condition. There are several types of arthritis and it can affect different parts of the body. It is a condition that makes joints very painful and these are more commonly joints in the hands and legs. Arthritis medications can be used to help make the pain less but they won’t actually cure the problem. The condition could easily disappear or possibly reappear in another area. Arthritis is a very troublesome condition.

There are various types of arthritis medications which can be purchased from your local pharmacy. However, you should always consult with your doctor before taking any new medication. They should be taken as per the instructions and will mostly contain pain relieving ingredients. This should make you more comfortable but as mentioned before, won’t remove the condition, it will just help relive the pain.

You may also be required to undertake physical therapy to help soften the joints or be told to do regular exercises to help the joints move more freely. By using a combination of arthritis medications and following the advice from your doctor, you should be able to live a normal and pain free life!

High Blood Sugar

Hyperglycemia is a condition which is caused by having high blood sugar in your system. It can cause some quite severe symptoms such as blood clots and can lead to an increase in infections. More seriously, it can be a major cause of diabetes. So it is vital that you do all you can do lower blood sugar levels in your system.

Having a healthy lifestyle consisting of regular exercise and eating healthily is the best way to lower your blood sugar levels. Ideally you should try to exercise for at least 30 minutes a day. This can be in the form of running, cycling or even walking is enough to make you sweat and lower blood sugar levels.

You should try to eat foods that are low in sugar and low glycemic content. Your body slowly digests these types of foods as compared to high sugar content foods which the body will digest very quickly. The more high sugar content you consume, the harder the pancreas has to work to create more insulin to combat this.

Ideally you should try to avoid eating fast food also. Burgers, fries and other food types tend to not contain any good things and mostly are high in fat and often high in sugar content. If you must eat from a fast food chain, then why not try a healthy salad instead of the burger meal. You can also substitute the milkshake or coke for a diet coke or mineral water.

Drinking lots of water each day is also beneficial to keep the body hydrated and flushes out many toxins which do not do the body any favours whatsoever. 6-8 glasses each day is recommended and you should try your best to reach this target if you can.

You could even try a full detox for a week or so which will really lower blood sugar levels to a more safer area. This can be done very easily by just eating and drinking healthy foods and is also a great way to lose some excess weight at the same time.


Mesothelioma And The Health Risks Of Asbestos

Asbestos has been in use since the mythological era of Ancient Greece, but asbestos can be a modern-day killer. Widely used for fireproof insulation purposes in the nineteenth and early twentieth centuries, asbestos has since been found to cause the deadly cancer mesothelioma along with other lung conditions.

Occupational Exposure and Dangers To Workers

After noticing that chronic diseases, especially cancers of the lung such as mesothelioma, were extremely common in construction workers who were exposed to asbestos, doctors began making a connection between asbestos and mesothelioma. Unfortunately, construction and other workers who were exposed to asbestos from the 1950s through the 1970s, when the dangers of asbestos were more fully recognized, are still suffering from the ill effects of asbestos exposure at work. There are now laws and regulations in place that are designed to prevent workers from exposure to toxic asbestos; however, these laws cannot undo years upon years of exposure to this deadly mineral in the workplace.

Delayed Diagnosis Due To Long Dormancy Period

Workers may have been exposed to asbestos in the 1970s, but may only just now be developing the tell-tale symptoms of mesothelioma. This is because the disease is slow to manifest, which challenges doctors struggling to diagnose and treat mesothelioma patients in time. Because its symptoms take so long to manifest and often align themselves with those of other diseases, mesothelioma in

workers may be misdiagnosed as pneumonia or other diseases during its early stages.

Mesothelioma Symptoms

Symptoms of mesothelioma can include:

A shortness of breath, abdominal swelling, pain of the abdomen, blood clotting problems, chest pain, chronic cough, heart palpitations, fever, labored breath, and weight loss.

Pleural, peritoneal and pericardial mesothelioma are all possible variations of the deadly cancer, with pleural (lung) mesothelioma the most commonly manifested version of the disease.

High-Risk Professions

Though the use of asbestos is now regulated by laws and regulations, the disease's long dormancy period means that it still has a high number of potential victims. Professions at a high risk for asbestos exposure and mesothelioma are those which involved repeated exposure to asbestos in its industrial forms.

These professions include:

Electricians, painters, insulators, carpenters, bricklayers, construction, workers, mechanics, and other tradespeople, especially those who were involved with commercial or home construction before the 1970s.

The families of these workers were also at risk, since they may have inhaled or ingested asbestos through the employee's clothing or hair.

Legal Options

Because of the huge number of potentially affected workers, there has been a significant amount of mesothelioma litigation against companies who irresponsibly used asbestos, exposing their workers to the threat of mesothelioma and other life-threatening asbestos-related illnesses. If you are suffering the ill effects of asbestos exposure, talk to your doctor and determine a reasonable treatment plan.

Saturday, November 7, 2009

Make Firefox 3.5.3 faster.

Reduce the amount of RAM Firefox uses for its cache feature

1. Type “about:config” (no quotes) in the adress bar in the browser.
2. Find “browser.sessionhistory.max_total_viewer
3. Set it’s value to “0“;(Zero)

Increase the Speed at Which Firefox loads pages

1. Type “about:config” into the address bar and hit Enter.
(Normally the browser will make one request to a web page at a time. When you enable pipelining it will make several at once, which really speeds up page loading.)

2. Alter the entries as follows:
Set “network.http.pipelining” to “true
Set “network.http.proxy.pipelining” to “true
Set “network.http.pipelining.maxrequests” to some number like 10.

This means it will make 10 requests at once.

3. Lastly, right-click anywhere and select New-> Integer. Name it “nglayout.initialpaint.delay” and set its value to “0“;.(Zero)

This value is the amount of time the browser waits before it acts on information it receives. If you’re using a broadband connection you’ll load pages faster now.
Optionally (for even faster web browsing) here are some more options for your about:config (you might have to create some of these entries by Right Click –> New– > Interger or String

network.dns.disableIPv6: set “false”
content.notify.backoffcount”: set “5“; (Five)
plugin.expose_full_path”: set “true”.
ui.submenuDelay”: set “0; (zero)

Reduce RAM usage to 10MB when Firefox is minimized:

This little hack will drop Firefox’s RAM usage down to 10 Mb when minimized:

1. Open Firefox and go to the Address Bar. Type in about:config and then press Enter.
2. Right Click in the page and select New -> Boolean.
3. In the box that pops up enter “config.trim_on_minimize”. Press Enter.
4. Now select True and then press Enter.
5. Restart Firefox.

Ciri - ciri yahudi

Al Maidah : 20 -24

20. Dan ingatlah ketika musa berkata kepada kaumnya,”wahai kaumku! Ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika Dia mengangkat nabi2 diantaramu dan menjadikan kamu sebagai orang2 yang merdeka, dan memberikan kepadamu apa yang belum pernah diberikan kepada seorang pun diantara umat yang lain.”

21. Wahai kaumku! Masuklah ke tanah suci Palestin yang telah di tentukan Allah bagimu, dan janganlah kamu berbalik ke belakang ( kerana takut kepada musuh ) , nanti kamu menjadi orang yang rugi.

22. Mereka berkata , “ wahai musa , sesungguhnya dalam negeri itu ada orang2 yang sangat kuat dan kejam, kami tidak akan memasukinya sebelum mereka keluar darinya. Jika mereka keluar dari sana, nescaya kami akan masuk.

23. Berkatalah 2 orang laki2 diantara mereka yang bertakwa, yang telah diberikan nikmat oleh Allah, “ serbulah mereka melalui pintu gerbang negeri itu. Jika kamu memasukinya , nescaya kamu akan menang. Dan bertaqwalah kamu hanya kepada Allah, jika kamu orang2 yang beriman.”

24. Mereka berkata , “ Wahai musa! Sampai kapanpun kami tidak akan memasukinya selama mereka masih ada di dalamnya, kerana itu pergilah engkau bersama Tuhanmu , dan berperanglah kamu berdua. Biarlah kami tetap menanti disini saja.

Ayat ni menjelaskan kepada kita beberapa ciri2 orang yahudi.

1. Suka membantah.

Musa ajak masuk ke negeri Palestin. Diorang pn bantah.banyak la die punya alasan. Padahal ayat di atas jelas menyuruh mereka ‘masuk’, bukanya suruh perang. So kalu mereka beriman pasti mereka akan masuk tanpa ragu.

Ayat 20 kat atas bgtau mereka dapat nabi2 dr kalangan mereka dan banyak kelebihan2 yang lain. Tapi punyalah mereka ni suke membantah, sampai semua nabi diorang bantah. Akhirnya sampai mereka membunuh nabi2 dari kalangan mereka sendiri. Sungguh tak patut.

2. Penakut

Ni lagi satu yg sume orang tau.yahudi ni penakut. Waktu musa suruh diorg masuk ke negeri Palestin, mereka kate kat sane ade org yg kuat dan kejam. So diorng tak nak masuk. Sampai zaman sekarang pn kita tgk yahudi ni penakut. Die nk perang dgn lawan yang tak selevel dgn diorg. Kalu die ada senapang, die nk lawan dgn org yang pakai batu je.if org tu sama level dgn die, die takut na lawan. Apatah lagi yang lebih advanced dari die.

3. Tau nak senang je.

Ade ke patut org2 yahudi nie suruh musa pergi berperang dgn tuhan die. Bile dh menang baru nk join. Banyak cantik. Diorang ni tau nk senang je. Diorg tak tau erti perjuangan. Mane ade perjuangan yang senang. Di zaman modern skrg pn macam ni jg. Orang2 yahudi ni tak nak kotorkan tangan mereka untuk mendapat tujuan mereka. Mereka menggunakan proxy. Antaranya , mereka menggunakan England untuk mendapatkan Palestin dari org arab. Sekarang proxy mereka adalah Amerika. Segala tindakan Amerika sebenarnya adalah untuk tujuan kepentingan yahudi. Selain Amerika, mereka juga ada banyak organisasi2 yang mendukung mereka. Antaranya Freemason, Illuminati, lion club , rotary club dll.

Kesimpulannya , kita harus hati2 dengan yahudi ni sebab diorang bijak dan licik… mungkin saat ni cara yang agak mujarab nk lawan yahudi ni adalah dengan memboikot produk2 mereka. Jadi di kesempatan ni saya menyeru kawan2 saya supaya memboikot barang2 yahudi. Jangan beli barang unilever, KFC, Pizza Hut, Mc Donald, Starbuck dll…

Tuesday, October 27, 2009

apam dalam dilemma...( episod 2 )

Satu hari ade sorg member rapat giler rekemen tgk 1 filem. Tajuk die “Syurga Cinta”. Citer ni ok jalan citer die, tapi skrip die skema giler. Rase2nye dalam real life jarang giler org cakap mcm dalam filem nie. Ape pun itu bukan intinya. Intinya ada 1 kata2 dalam filem ni yang boleh kate agak menyentuh hati dan pancreas anda. Lebih kurang camni la kate2nya, “ kadang2 Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita tertanya2 kemana hilangnya matahari. Rupanya Allah hadiahkan kita pelangi”.

Bile pikir2, teringat plak 1 ayat Quran ni, “ diwajibkan ke atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagi kamu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagi kamu. Dan boleh jadi kamu menyenangi sesuat, padahal itu tidak baik bagi kamu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”. ( al Baqarah : 216 ).

Jadi apa hubungannye dgn situasi kita sekarang?

Kita sekarang dalam keadaan tidak pasti. Kita tgk kat facebook, kat status kawan2 kite ramai giler yang confius. Samada nak blaja kat Padang atau nak blajar kat Malaysia. Siap ada yang buat kat status die,”membuat pilihan ni lebih susah drpd jawab soalan Bahasa Arab Tinggi SPM”, dan macam2 lagi status2 lain yang menggambarkan bahawa kite semua tgh confius. Banyak hal yang menjadi pertimbangan. Masing2 pilihan ada pro n cont.itulah yang menjadikan kita pening n tak tau nk pilih yang mana. Pendek kate hidup kite nie dalam dilemma.

Moral value yang kite boleh ambil dari sini ialah…

1. Kita manusia biasa yang tak tau ape yang akan jadi di masa akan datang.

2. Jelas menunjukkan bahawa kita manusia adalah makhluk yang lemah sebab walaupun kita buat keputusan, belum tentu itu keputusan yang betul. Allah saja yang tahu.

3. Kita sedar betapa kita ni bodoh giler. Kita even tak tahu pn apa yang bagus untuk diri kita sendiri. Tak yah poyo ar cakap aku dah hidup sekian tahun, so aku tahu apa yang terbaik untuk aku sebab Allah lebih kenal siapa kita n Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.

4. Segala keputusan yang kita ambil harus disandarkan pada Allah. Jadi dalam setiap keputusan tu ada rasa ‘khauf’ dan ‘roja’. Dalam bahasa melayunye rasa takut dan rase harap. Mean dalam membuat keputusan, kita merasa takut kalu keputusan tu bukan yang baik n dalam masa yang sama kita berharap kepada Allah supaya keputusan kita tu adalah yang terbaik. Kalu takde rasa khauf, kita akan menjadi sombong. Kita akan menjadi terlalu yakin dgn diri sendiri sampai bias saja kita lupa ada kuasa yang lebih kuat yang boleh merubah semuanya sekelip mata. Ini jelas menunjukkan betapa pentingnya rasa khauf dalam diri kita.

5. Situasi dan kondisi setiap orang berbeza2. So janganlah kita mencemuh keputusan orang lain. Dan jangan pula terlalu yakin dgn keputusan sendiri. Sebab semua tu adalah rahsia. Mungkin yang terbaik buat si A stay kat padang. Mungkin yang terbaik buat si B , balik Malaysia.

6. Mungkin pembaca2 boleh piker sendiri ape moral value yang lain n kita same2 share…

Friday, October 23, 2009

apam dalam dilemma...

Pada suatu hari Rabu yang jo ong, aku jalan2 gi kampus. Ceritanya nak ambik ijazah. Tgh on the way tu jumpa la kelompok kawan2 lame. Anak2 indonesia,dulu ktorg rapat la. Slalu main futsal same, blajar same ,travel same ,makan same dll same2. Tiba2…

Tiba2 ada satu suara memanggil, “oh itu dia anak malay. Ternyata udah pulang mereka.” Lalu aku dgn mesra menunjukkan symbol peace dgn tgn aku dari jauh. Tapi alangkah tergezutnya aku mendapat jawapan yang tidak di sangka2.” Apam, ngapain kamu kesini lagi? Pulang aja lah lagi ke Malaysia.” Kemudian di tambah lagi suara2 kawan2 yang lain dari belakang.” Ya,ngapain lagi disini. Pulang aja la”. “yo, manga lai ka siko. Pulang se lai.”

Jadi sebab aku terkejut, so aku tak dapat nk jawab apa2. Aku trus blah dari tempat tu. Tapi dalam ati aku bengang giler. Yang lebih parah adalah kecewa. Tak sangka kawan2 aku sanggup buat macam tu.

Aku nak blajar kat Padang nie estimate lagi 2 tahun. Aku tak tau la macam mane nk teruskan blajar kat sini. Banyak giler masalah yang menyebabkan keadaan lansung tak kondusif untuk belajar. Tapi semua tu aku yakin boleh adapt. Tapi ada satu problem ni aku yakin memang dewa kesabaran pn susah nk hadapi. Bukan sebab takde bangunan, bukan sebab harga nasi mahal, bukan sebab system blajar yang mengelabah, bukan sebab jadual blajar slalu brubah last minit, bukan sebab gempa slalu berlaku. Tapi sebab diskriminasi terhadap orang Malaysia. Aku sebagai student medic, takde la slalu jalan2. Slalu dok blegar2 around kampus and hospital je la. Pendek kate aku berada di persekitaran orang2 intelek. Doktor2 , Prof2, lecturer dan student2 medic yang lain la. Mereka ni golongan intelek. Tapi peliknya mereka tetap mengamalkan dasar diskriminasi terhadap orang2 malaysia. Kalau golongan intelek ni pun dah macam ni, cube bayangkan macam mane golongan2 yang lain. Fuhhh…sabar je la.

Dari sisi yang lain, aku berpendapat mereka yang mendiskriminasi aku sebenarnya adalah korban pembohongan massal. Mereka tgk TV , newspaper dll.then, they believe. Brite2 tu semua sensasi giler n memancing emosi pendengar. Kalu orang Malaysia , walaupun news2 kat TV Malaysia banyak yang tipu, kita ada akses internet yang mudah. Boleh katekan orang2 malaysia ni ramai giler kaki blog. So mereka ada pilihan brite mane yang nk bace. Kalu bace semua berita, mereka boleh menilai sendiri. Kat Indonesia takde trend blog macam ni. Beza giler dgn Malaysia. Buktinya PM kite pn ade blog.

Dari sisi yang lain juga aku sangat respect kawan2 yang ikut usrah dgn PKS. Diorg tak amal dasar diskriminasi. Diorg kuat semangat islam. Kita same2 islam tak bagus la gaduh2. Benda ni budak sekolah rendah pn tau. Tapi tau je la. Nak amal??? Sori la. Tapi kawan2 PKS yang aku kenal semua ok.

Bile piker2, nak je aku balik blajar kat Malaysia. Banyak je university yang sanggup terima ktorg. Tapi yuran yang plak bapak mahal giler. Sebenarnya aku tajaan ATM. Tapi ATM tak nak taja if aku pindah Malaysia. Bukan macam budak2 tajaan MARA. Diorg dapat pindah Malaysia n MARA still sponsor.Aku sebagai orang yang biase2 mane la sanggup nak bayar. Ade option pinjaman PTPTN sebanyak RM 150000. Tapi kalu takde bunga je. Nak bayar balik bukan main susah bro. kalu bayar RM 500 sebulan pn , 25 tahun baru setel. Lame tu.tak nak la aku hidup dibelenggu hutang. Nanti bile nk naik haji kalu asik berutang je. Tapi dok blajar kat sini stress plak. So aku confuse giler skrg. Aku dalam dilemma. Kalu aku stay sini ibarat dok mulut rimau. Kalu balik Malaysia ibarat masuk mulut buaya plak…pergh, dilemma besar nie…

Tuesday, October 13, 2009

Gempa Bumi Padang,September 2009.

Dulu bangunan ni 3 tingkat.kat bawah die ada tempat main pool n tempat lepak tgk bola.milkshake kat sini sedap giler.kebab die pn sedap.tapi sekarang....

Ni pn lagi satu tempat maksiat.dari bangunan 3 tingkat jadi setengah tingkat. dulu sini tempat pool illegal.means tak bayar tax la.then tempat waria ( maknyah2 ) berkumpul n cari makan.kadang2 tempat judi juga.hancur lebur.padahal bangunan yang same kat kiri dan kanan die elok je.

Nasib kedai hardware.dulu megah berdiri 3 tingkat.sekarang jd satu setengah tingkat.

Plaza Andalas dulunya adalah sebuah mall tempat pasangan2 muda dating. sekarang sape yg brani gi dating kat sane.....

Hospital tempat aku sepatutnya praktikal..

hospital tadi.teksi siapa la ni.boleh tak nk claim insurans.

Bilik aku selepas gempa...hancur berantakan.harap2 TV tu masih elok.susah nk tgk bola nanti. Piala Dunia tahun depan kat Afrika Selatan.

Motor sape la ni. kesian giler.

Semua manusia nak lari ke tempat tinggi.sebab jambatan jam, redah je sungai. yang penting aku cepat sampai sebelum tsunami datang.

Rumah kedai 2 tingkat jadi setengah tingkat.

Masjid ni asalnya 2 tingkat.tingkat bawah dulunya adalah kedai.orang tgh berniaga mase gempa dtg.sekarang tingkat bawah tu dh ilang.agak2nya ape jadi kat orang2 yg tgh berjual beli dalam tu.mesti seram giler.

Semua manusia nk naik ke tempat tinggi.takut tsunami dtg.mcm dlm movie doomsday.

Mesti korang semua dh dengar banyak citer2 yang menginsafkan dari peristiwa gempa ni kan?so sebab citer die dah banyak,aku malas la nk tambah satu lagi citer.yang penting kita same2 amik iktibar.

Friday, September 4, 2009


Kampung tempat aku KKN. seindah lukisan...suasana pagi...

dingin banget...

sekolah dasar kapalo koto. tempat aku mengajar anak2 mencuci tangan dan sikat gigi...

membuka acara dengan doa.semoga majlis diberkati...aminn...

team the red junior , aku jadi manager. hehehe...

ayuk adik2.ikut abg.cuci yang benar ya...

memerhatikan anak2 menyelesaikan puzzle...

cuci tangan secara teori.dengar betul2, nanti ada quiz...

kan dah dapat hadiah tu.lain kali dengar betul2

pose bersama anak2 sekolah dasar koto benek...

tenaga yang menggerakkan cerdas cermat...

foto bersama warga sekolah dasar padang doto...

kaligrafi yang indah...siapakah pembuatnya...

ketahuan...ternyata pembuat kaligrafi lebih tinggi sedikit daripada hasil kaligrafinya.hahaha...
mengaduk dodol ( kalamai ) untuk majlis perpisahan dengan warga desa...sedikit berasap karena pakai kompor kayu bakar. untuk lebih inovatif, nanti kita coba pakai kompor LPG.

aduk2.jangan berhenti ngaduk.ayo semangat.masih belum kental...
akhirnya...siap juga kalamai kami.saatnya packing kalamai. pembungkus yang unik...

panjat batang pinang yang dilumur minyak.ukuran tak penting.teknis yang menentukan hasilnya...

akhirnya berhasil ke puncak.jangan vertigo, susah nanti...

karier yang menuntut kesabaran.petani...

siap juga akhirnya.rasa macam koboi plak...

memasang mading di sekolah.... walaupun MUFC tak jadi datang ke Indonesia, Ronaldo tetap sampai ke desa Aie Angek....

melatih dokter kecil dalam usaha kesehatan sekolah...penanganan fraktur.

ada korban ketabrak ga sadar.sebagai saksi / dokter kecil , apa yang harus dilakukan duluan.ingat stepnya ya adik2...

kekayaan alam Indonesia + model yang mantap.. kombinasi yang sinergis...

mau lihat sunset ga harus ke laut.di hutan juga bisa...

please dont try this at home...

banyak betul manfaat dari bambu."tidaklah sama orang buta dengan orang yang melihat"

berjalan , melihat , mentafsir , mengaplikasikan manfaat dari bambu...

save our green planet.kalu satu orang tanam satu pohon , masihkah ada global warming? stop global warming. peace bro...

sting like a twin bee...hehehe.

nenek dah pesan, " jangan pandang belakang "

kuliah subuh di surau baitul mukmin, semoga bermanfaat untuk warga dan diri sendiri...

pawai HUT RI ke-64...meriah

kekayaan budaya Indonesia...

behind the scence randai padang doto...make up artist, actor, stuntman, directer, producer light man and cameraman...

camera , roll , action!!! said the director.

dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung...perbatasan jorong koto benek - jorong kapalo koto...

sweet memory in Aie Angek.thanks to all warga desa yang begitu welcome terhadap kami.terasa spt keluarga sendiri.preman2 juga baik2 semua.kalu panjjang umur and ada chance, kami pasti akan kembali menjenguk kalian semua.

kalaulah ada sumur di ladang,
bolehlah kami menumpang mandi,
kalaulah ada umur yang panjang,
InsyAllah kita jumpa lagi.