Friday, October 23, 2009

apam dalam dilemma...


Pada suatu hari Rabu yang jo ong, aku jalan2 gi kampus. Ceritanya nak ambik ijazah. Tgh on the way tu jumpa la kelompok kawan2 lame. Anak2 indonesia,dulu ktorg rapat la. Slalu main futsal same, blajar same ,travel same ,makan same dll same2. Tiba2…

Tiba2 ada satu suara memanggil, “oh itu dia anak malay. Ternyata udah pulang mereka.” Lalu aku dgn mesra menunjukkan symbol peace dgn tgn aku dari jauh. Tapi alangkah tergezutnya aku mendapat jawapan yang tidak di sangka2.” Apam, ngapain kamu kesini lagi? Pulang aja lah lagi ke Malaysia.” Kemudian di tambah lagi suara2 kawan2 yang lain dari belakang.” Ya,ngapain lagi disini. Pulang aja la”. “yo, manga lai ka siko. Pulang se lai.”

Jadi sebab aku terkejut, so aku tak dapat nk jawab apa2. Aku trus blah dari tempat tu. Tapi dalam ati aku bengang giler. Yang lebih parah adalah kecewa. Tak sangka kawan2 aku sanggup buat macam tu.

Aku nak blajar kat Padang nie estimate lagi 2 tahun. Aku tak tau la macam mane nk teruskan blajar kat sini. Banyak giler masalah yang menyebabkan keadaan lansung tak kondusif untuk belajar. Tapi semua tu aku yakin boleh adapt. Tapi ada satu problem ni aku yakin memang dewa kesabaran pn susah nk hadapi. Bukan sebab takde bangunan, bukan sebab harga nasi mahal, bukan sebab system blajar yang mengelabah, bukan sebab jadual blajar slalu brubah last minit, bukan sebab gempa slalu berlaku. Tapi sebab diskriminasi terhadap orang Malaysia. Aku sebagai student medic, takde la slalu jalan2. Slalu dok blegar2 around kampus and hospital je la. Pendek kate aku berada di persekitaran orang2 intelek. Doktor2 , Prof2, lecturer dan student2 medic yang lain la. Mereka ni golongan intelek. Tapi peliknya mereka tetap mengamalkan dasar diskriminasi terhadap orang2 malaysia. Kalau golongan intelek ni pun dah macam ni, cube bayangkan macam mane golongan2 yang lain. Fuhhh…sabar je la.

Dari sisi yang lain, aku berpendapat mereka yang mendiskriminasi aku sebenarnya adalah korban pembohongan massal. Mereka tgk TV , newspaper dll.then, they believe. Brite2 tu semua sensasi giler n memancing emosi pendengar. Kalu orang Malaysia , walaupun news2 kat TV Malaysia banyak yang tipu, kita ada akses internet yang mudah. Boleh katekan orang2 malaysia ni ramai giler kaki blog. So mereka ada pilihan brite mane yang nk bace. Kalu bace semua berita, mereka boleh menilai sendiri. Kat Indonesia takde trend blog macam ni. Beza giler dgn Malaysia. Buktinya PM kite pn ade blog.

Dari sisi yang lain juga aku sangat respect kawan2 yang ikut usrah dgn PKS. Diorg tak amal dasar diskriminasi. Diorg kuat semangat islam. Kita same2 islam tak bagus la gaduh2. Benda ni budak sekolah rendah pn tau. Tapi tau je la. Nak amal??? Sori la. Tapi kawan2 PKS yang aku kenal semua ok.

Bile piker2, nak je aku balik blajar kat Malaysia. Banyak je university yang sanggup terima ktorg. Tapi yuran yang plak bapak mahal giler. Sebenarnya aku tajaan ATM. Tapi ATM tak nak taja if aku pindah Malaysia. Bukan macam budak2 tajaan MARA. Diorg dapat pindah Malaysia n MARA still sponsor.Aku sebagai orang yang biase2 mane la sanggup nak bayar. Ade option pinjaman PTPTN sebanyak RM 150000. Tapi kalu takde bunga je. Nak bayar balik bukan main susah bro. kalu bayar RM 500 sebulan pn , 25 tahun baru setel. Lame tu.tak nak la aku hidup dibelenggu hutang. Nanti bile nk naik haji kalu asik berutang je. Tapi dok blajar kat sini stress plak. So aku confuse giler skrg. Aku dalam dilemma. Kalu aku stay sini ibarat dok mulut rimau. Kalu balik Malaysia ibarat masuk mulut buaya plak…pergh, dilemma besar nie…

3 comments:

.:sin_bad:. said...

pengajaran: janganlah jadi manusia talam dua muka, lidah bercabang, dan peribahasa lain yg sewaktu dgnnya.

Nurhidayah said...

apam, wat rayuan kat ATM, xleh ker?? try mintak sponsor lain dr yayasan mne2 ker? pusat zakat Kelantan ker?? hehe, dak2 Mara pon blom ttu lg laaa.. kami pon dilemma.. heheh.. tp blom bdepan dgn 'org2 yang sakit' tu laa di sana.. huhuhu..

ice said...

@bg apam
c mhswsa fk ua juga, tp ngga mengerti juga lah perkara nasihat2 dari teman2 abg untuk jangan ke sini lagi, mungkin maksudnya baik, biar abg lebih merasa aman di tanah air sendiri yang tdk ada ancaman seperti ini.

if i were u, c bakal ngga terlalu mengubris komentar2 diskriminatif begitu, yang c pikirin kebaikan c dulu, apa masih sanggup(mental&materil) untuk lanjut atau ngga, secara rasionalnya gempa itu jgn jadi halangan or bikin kita paranoid, toh belum tahu juga bencana yang lebih besar bakal terjadi di sini atau dimana pun, mungkin juga di malaysia kan. kalo infrastruktur di kampus yang amburadul, yah kita mau bilang apa, hanya bisa berharap bisa cepat kembali normal .

but, it's up to you